Tot nu toe heeft het onderzoek naar het kunstmatig evenwichtsorgaan al veel hoopvolle resultaten opgeleverd. Zo heeft de Genève-Maastricht groep laten zien dat met behulp van het kunstmatig evenwichtsorgaan, bepaalde reflexen die de ogen en het lichaam aansturen weer deels kunnen worden hersteld. Ook is er aangetoond dat de patiënten echt functionele voordelen hebben van het kunstmatig evenwichtsorgaan. Zo konden patiënten met het kunstmatig evenwichtsorgaan weer beter zien tijdens het lopen.
Mei 2021 is een nieuwe studie gestart in het Maastricht UMC+: de VertiGO! Studie. Deze studie is in samenwerking met de Universiteit van Genéve, andere Europese universiteiten, de fabrikant MED-EL en meerdere patiëntenorganisaties. Het onderzoek wordt medegefinancierd door Health Holland en het Heinsius Houbolt Fonds. Tijdens deze studie zal het kunstmatig evenwichtsorgaan voor langere tijd worden aangezet. Een nieuwe groep van 8 patiënten met ernstige beiderzijdse evenwichtsuitval zal deelnemen. Zij komen gedurende 3 weken dagelijks naar het ziekenhuis om het kunstmatig evenwichtsorgaan te testen. Deze studie kan duidelijk maken of het kunstmatig evenwichtsorgaan ook echt verbetering geeft tijdens het dagelijkse leven. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de veiligheid van het VI en de ervaringen van deze patiënten zullen worden onderzocht. Voor meer informatie over deze studie kunt u kijken op www.clinicaltrials.gov.
Naast de VertiGO! studie wordt er binnen de Genéve-Maastricht groep uitgebreid onderzoek gedaan naar alle aspecten van het kunstmatig evenwichtsorgaan. Zo wordt er aandacht besteed aan:
- Het optimaliseren van operatietechnieken, zodat ook goed horende mensen gebruik kunnen maken van het kunstmatig evenwichtsorgaan. Voor meer informatie over het onderzoek dat nu wordt gedaan over dit onderwerp kunt u kijken op www.trialregister.nl.
- Het verbeteren van de instellingen, zodat de informatie naar de hersenen zo goed mogelijk wordt overgebracht.
- Het in kaart brengen van patiënten met evenwichtsuitval: welke patiënten kunnen baat hebben bij het ontvangen van een kunstmatig evenwichtsorgaan en wat verwachten zij van dit implantaat?
- Het verbeteren van evenwichtstesten om evenwichtsuitval en het effect van het kunstmatig evenwichtsorgaan beter te kunnen meten.
Kijk op de nieuws pagina voor de meest recente artikelen van de Genève-Maastricht groep over het kunstmatig evenwichtsorgaan.
Huidige en toekomstige studies naar het kunstmatig evenwichtsorgaan en/of evenwichtsuitval
Naam: De VertiGO! studie
Status: In uitvoering
Startdatum: Begin 2021
Aantal deelnemers: 8-13
Doel: De effectiviteit en veiligheid van het kunstmatig evenwichtsorgaan beoordelen tijdens dagelijks gebruik onder toezicht in het ziekenhuis.
Interesse in deelname: Bent u gediagnosticeerd met beiderzijds evenwichtsuitval en bent u zeer slechthorend aan tenminste één zijde? Dan kan u in aanmerking komen voor de VertiGO! studie.
Naam: De Vestibulair Implantaat Studie (VIS)
Status: In voorbereidende fase
Startdatum: Begin 2024
Aantal deelnemers: 10
Doel: Het kunstmatig evenwichtsorgaan voor iedere patiënt speciaal afstellen en deze ook beschikbaar maken voor patiënten met maar 1 uitgevallen evenwichtsorgaan
Naam: Chirurgische techniek en elektrode design voor het vestibulair implantaat
Status: In uitvoering
Startdatum: september 2017
Aantal deelnemers: 10
Doel: Ontwikkelen van operatietechnieken om gehoor te kunnen sparen tijdens inbrengen van het kunstmatig evenwichtsorgaan
Naam: In kaart brengen van patiënten met Bilaterale Vestibulopathie
Status: In uitvoering
Startdatum: september 2019
Aantal deelnemers: 60
Doel: Het beter in kaart brengen van alle aspecten van beiderzijds evenwichtsuitval (bilaterale vestibulopathie)
Naam: Live visualisatie van de halfcirkelvormige kanalen van het evenwichtsorgaan
Status: In uitvoering
Startdatum: 2018
Aantal deelnemers: N.v.t.
Doel: Methoden vinden om de halfcirkelvormige kanalen van het evenwichtsorgaan weer te geven tijdens de operatie, zodat de elektrodes van het kunstmatig evenwichtsorgaan correct in deze kanaaltjes geplaatst kunnen worden
Naam: Evaluatie van de impact van elektrode implantatie op het binnenoor
Status: In uitvoering
Startdatum: 2020
Aantal deelnemers: N.v.t.
Doel: Het bepalen van de impact van het inbrengen van de elektrodes van het kunstmatig evenwichtsorgaan op het weefsel van het evenwichtsorgaan
Als u bent gediagnosticeerd met beiderzijds evenwichtsuitval en u zou graag mee willen doen aan onderzoek naar het kunstmatig evenwichtsorgaan of om beiderzijds evenwichtsuitval beter in kaart te brengen in het Maastricht UMC+, neem dan contact met ons op via dit email adres: meedoenaanonderzoek@vestibularimplant.com.